Tekort aan developers in Nederland het grootst.

About

Tekort aan developers in Nederland het grootst.

Het afgelopen jaar was opnieuw een recordjaar voor de Europese technologiesector. Deze sector groeide 5 keer sneller dan de rest van de Europese economie, blijkt uit het recente State of European Tech Report 2018, dat vandaag wordt gepresenteerd in Helsinki. Tegelijk spreekt er ook een grote zorg uit het rapport: de (toenemende) schaarste aan gekwalificeerd personeel. Met name in Nederland speelt zich dat af, en dan ook nog eens vooral in Amsterdam, zo meldt het rapport, waarvoor 5.000 Europeanen zijn ondervraagd.

216.800 professionele developers in Amsterdam

Op Parijs en Londen na blijkt (groot) Amsterdam (met 216.800 developers) momenteel de grootste stad/regio/hub in Europa voor professionele developers, aldus het onderzoek. In Parijs worden er ‘slechts’ zo’n 50.000 méér geteld, in Londen ongeveer 140.000, aldus gegevens van Stack Overflow. Moskou en Keulen volgen met zo’n 50.000 mínder developers. Dat grote aantal in Amsterdam is echter nog niet genoeg om aan de vraag te voldoen, zo blijkt uit gegevens van Indeed. Van de Nederlandse vacatures voor software-engineer blijkt namelijk 46 procent moeilijk te vervullen. En dat percentage is niet alleen het hoogste van Europa, het blijkt zelfs met 42 procent (!) gestegen ten opzichte van 2017.

Gemiddelde beloning in Amsterdam: 52.250 dollar

Van de in het onderzoek ondervraagde techondernemers in Frankrijk en de Benelux zegt momenteel 59 procent dat de strijd om techtalent is toegenomen. Dit speelt met name bij de grote techbedrijven in deze landen. Van hen gelooft ook 53 procent dat juist de lokale start-ups talent wegkapen. De schaarste kan grotendeels gezien worden als verklaring voor het feit dat softwarebedrijven in Amsterdam de op twee na hoogste salarissen hanteren, concludeert het onderzoek. Amsterdamse ontwikkelaars kennen namelijk een gemiddelde beloning van 52.250 dollar. Ter vergelijking: in Londen verdienen developers gemiddeld 54.000 dollar en in Berlijn 58.750 dollar (Bron: Glassdoor).
Van Spotify en Adyen, en de roep om diversiteit
Het rapport over de techsector gaat onder meer over het succes van Europese bedrijven als het Zweedse Spotify en de Nederlandse giganten Adyen en Elastic. Het laat ook een schaduwkant van de sector zien: een gebrek aan diversiteit. Zo gaf iets minder dan de helft van de ondervraagde vrouwen (46 procent) in het onderzoek aan discriminatie in de Europese technologiesector te hebben ervaren. En 55 procent zegt dat het eigen bedrijf géén diversiteitsbeleid heeft. Daarentegen zegt wel weer 75 procent van de respondenten dat de cultuur van hun eigen Europese techbedrijf toch wel ‘inclusief’ is.
Het speelt niet alleen in Amsterdam
Het schaarste-probleem speelt overigens niet alleen in Amsterdam. Ook Den Haag heeft er bijvoorbeeld mee te maken. De Hofstad staat – met 121 procent groei – in het rapport op de vierde plaats als het gaat om snelgroeiende techcommunity’s in Europa. Het State of European Tech Report 2018 is mede geschreven door Tom Wehmeier, partner en hoofd Onderzoek bij Atomico. “De feiten spreken voor zich”, zegt hij. “Dit rapport laat zien dat de concurrentie voor techtalent in Nederland steeds intenser wordt. Techondernemers moeten de strijd aangaan met zowel Amerikaanse techgiganten als lokale start-ups.”

Share
November 2024
December 2024
No event found!

Related Topics