Wetenschappers gebruiken AI om geur te analyseren

About

Wetenschappers gebruiken AI om geur te analyseren

Sinds jaar en dag proberen wetenschappers het verband te achterhalen tussen de structuur van een molecuul en de geur hiervan. Echter is dit lastig. Onderzoekers van het Google Brain Team hopen met AI makkelijker een geur te kunnen identificeren. 

In een paper wat gepubliceerd is op Arxiv doen ze uit de doeken hoe ze AI trainen om een geur te herkennen. De onderzoekers hebben een dataset samengesteld van bijna 5.000 moleculen die zijn geselecteerd door parfumeurs. Hier zijn labels aan toegekend zoals “boterachtig”, “tropisch” en “kruidig”.

De AI wordt getraind met twee-derde van deze dataset om moleculen te associëren met de beschrijvingen die er aan zijn toegekend. Het laatste gedeelte van de dataset werd gebruikt om de AI te testen, en het neurale netwerk wist de geuren te interpreteren op basis van de moleculaire structuur.

Echter zijn er factoren die het lastig blijven maken om de juiste waardes toe te kennen. Ten eerste is geur ontzettend subjectief. Twee mensen zouden heel goed dezelfde geur anders kunnen beschrijven. Ook zijn moleculen soms gelijk aan elkaar, maar in spiegelbeeld, waardoor de geuren heel anders zijn, de zogenoemde chirale paren. Wanneer geuren met elkaar worden gecombineerd, wordt het helemaal lastig. Voor mensen, laat staan AI.

Toch denken de onderzoekers van Google dat het associëren van geuren met moleculaire structuren en belangrijke stap is. Het zou een grote impact kunnen hebben op scheikundige toepassingen, ons begrip van menselijke voeding en hoe we synthetische geuren produceren.

Share
July 2024
August 2024
No event found!

Related Topics