Breng Mint op smaak – Dan werk je het lekkerst

About

Breng Mint op smaak – Dan werk je het lekkerst

Met Mint kun je meteen aan de slag zonder dat je nog allerlei instellingen aan de configuratie hoeft aan te passen. Daarbij maakt de distributie wel keuzes en uiteindelijk heeft iedereen toch zijn eigen voorkeur en manier van werken. Gelukkig kun je wat dat betreft bij Mint aan meer dan genoeg knoppen draaien. In dit artikel maken we je wegwijs. 

Het originele artikel is geschreven door Serge Gielkens.

Enerzijds wil je een gemakkelijke desktopomgeving. Denk hierbij aan zo min mogelijk repeterende handelingen of muiskliks om iets gedaan te krijgen. Als je dat laatste kunt vervangen door één enkele klik of toetsencombinatie werkt dat gewoon prettiger. Anderzijds wil het oog ook wat. Je zit met meer plezier achter je pc met een mooie achtergrondafbeelding of kleuren die jou aanstaan. Op beide vlakken kun je Mint helemaal finetunen. Voor dit artikel gebruiken we Mint 19, maar op Mint 18 zijn de meeste zaken niet heel anders.

Stemmige achtergrond

De standaard achtergrond van Mint zit je niet in de weg, maar bepaald flitsend is het ook niet. Om dat aan te passen klik je met de rechtermuisknop op de desktop en kies je in het contextmenu ‘Change Desktop Background’. Bij Mint 19 zie je onder tabblad ‘Tara’ dan heel wat kleurrijkere afbeeldingen. Zit je inmiddels al op versie 19.2, dan heb je zelfs nog een extra tabblad ‘Tina’.

Wil je het echt persoonlijk, klik dan op het plusteken linksonder en navigeer naar de folder met je eigen foto’s. Voeg die via de knop ‘Open’ rechtsonder toe aan de lijst. Klik daarna op de foldernaam en selecteer je favoriete foto. Mint zoomt zover in dat de foto de hele desktop bedekt. Heb je bijvoorbeeld liever een mozaïek of de hele foto, gebruik dan de knop ‘Settings’ rechtsboven.

 

Afbeelding 1: Mint met een smaakje

Variatie op een thema

Voor een volledig andere look van je desktopomgeving ga je in het startmenu naar ‘Preferences -> Themes’. Vind je de Mint-groene kleuren van de icoontjes maar niks, dan zet je zo om in de kleur van je gading bij ‘Icons’. Voor een mooie overall look doe je dat dan meteen ook voor ‘Desktop’ en ‘Controls’, zodat je hele bureaublad inclusief icoontjes en knopjes dezelfde uitstraling hebben. Voor nog meer keus uit thema’s klik je boven op ‘Add/Remove’. Download vervolgens de gewenste variant via de download-pijl rechts en ga dan terug naar ‘Themes’ om hem te activeren.

Desk applets

Het klokje rechtsonder in de system tray is zo ongeveer standaard op alle distributies. Bij Mint kun je de tijd ook als applet op je desktop plaatsen. Dat heet dan een desklet. Klik daartoe rechts op je bureaublad en kies vervolgens ‘Add Desklets’. Selecteer dan ‘Clock desklet’ en klik tenslotte op het plusteken onderin. Nu weet de desktop ook hoe laat het is. Verplaats de desklet zo nodig met de muis naar een geschiktere plek.

Standaard zijn er maar enkele desklets beschikbaar. Heel wat meer vind je via de knop ‘Download’. Daaronder bevinden zich bijvoorbeeld desklets voor het weer en de kalender. Er zitten ook kleine applicaties bij, zoals Note om snel aantekeningen op je bureaublad te maken. Net als bij de thema’s moet je zo’n desklet eerst downloaden. Daarna staat hij in het tabblad ‘Manage’ bij de lijst van al aanwezige desklets.

Taakbalk

Om dergelijke applets aan de system tray toe te voegen klik je rechts op de taakbalk en kies je in het contextmenu ‘Add applets to the panel’. De werkwijze is verder net als voor desklets hierboven. In dat contextmenu vind je nog meer handige opties. Wil je bijvoorbeeld dat de taakbalk automatisch verborgen wordt, gebruik dan ‘Panel settings’ en kies de gewenste optie bij ‘Auto-hide panel’. Heb je onvoldoende aan één panel, kies dan ‘Modify panel -> Add panel’. Ontevreden over de volgorde van de icoontjes in de taakbalk? Klik op ‘Panel edit mode’ en sleep ze naar de gewenste plek.

Persoonlijk menu

Zelfs het startmenu is niet in beton gegoten. Om dit aan te passen klik je er met de rechtermuisknop op en kies je vervolgens ‘Configure’. Klik nu bovenaan op ‘Menu’. Hier vind je enkele opties zoals het al dan niet tonen van icoontjes. Om het menu zelf te bewerken klik je op ‘Open the menu editor’. Als je bepaalde applicaties toch nooit gebruikt, haal je de betreffende vinkjes weg. Je ziet ze dan niet meer in het startmenu. Toevoegen kan ook. Ben je bijvoorbeeld een fervent Python programmeur, zet dan bij ‘Programming’ een vinkje bij ‘Python’. Nu open je de Python shell rechtstreeks vanuit het startmenu. Met de knoppen ‘New Menu’ en ‘New Item’ maak je het menu helemaal op maat.

Snelkoppelingen

Op de desktop staan een aantal icoontjes. Hiermee open je bijvoorbeeld snel je home directory in de file browser. Het is handig om andere veelgebruikte applicaties hieraan toe te voegen. Dat doe je door in het startmenu rechts te klikken op de gewenste applicatie. Er verschijnt nu een submenu. Kies hier ‘Add to desktop’ om de snelkoppeling aan te maken op je bureaublad. Je vindt hier ook de opties ‘Add to panel’ en ‘Add to favorites’. Met de eerste voeg je een snelkoppeling toe aan de taakbalk, terwijl je de tweede gebruikt om die in de favorietenlijst links in het startmenu te zetten.

Voor de toetsenist

De muis is praktisch, maar om lekker vlot te werken gaat niets boven het toetsenbord. Daarom zijn er standaard op Mint al heel wat toetsencombinaties actief. Een bekende is Alt+Tab om door de openstaande vensters te wandelen. Voor een overzicht daarvan gebruik je de toetsencombinatie Ctrl+Alt+<pijltje omlaag>. Snel de computer vergrendelen doe je door Ctrl+Alt+L, terwijl je met Ctrl+Alt+T een terminal opent. Voor een volledig overzicht ga je naar ‘Preferences -> Keyboard’. Klik daar op ‘Shortcuts’.

Om een shortcut aan te passen dubbelklik je erop onderin bij ‘Keyboard bindings’ en druk je vervolgens de gewenste toetsencombinatie in. Om er eentje als alternatief toe te voegen naast de al bestaande gebruik je het veld ‘unassigned’. Als een applicatie in het overzicht ontbreekt of in geval van een geheel eigen commando, gebruik je onderin de knop ‘Add custom shortcut’.

De juiste applicatie

Als je in de file browser dubbelklikt op een bestand, start Mint de voorkeursapplicatie daarvoor op. Zo is dat bij een grafisch bestand de image viewer Xviewer. Vind je een andere viewer fijner of wil je gewoon meteen met de fotobewerker aan de slag, dan regel je dat via ‘Preferences -> Preferred Applications’. Voor de algemeen voorkomende bestandstypen, zoals plaatjes, muziek en documenten, stel je daar de te gebruiken applicatie in. Mocht jouw type bestand er niet bijstaan, configureer dan de voorkeursapplicatie door in de file browser rechts te klikken op het te openen bestand. Kies in het contextmenu ‘Properties’ en klik vervolgens op ‘Open With’.

Wil je dat sowieso bepaalde applicaties meteen klaar staan voor gebruik na het inloggen, ga dan naar ‘Preferences -> Startup applications’. Voeg daar via de knop met het plusteken het gewenste programma toe. Standaard start Mint ook al een aantal applicaties op, waaronder de Update Manager. Heb je daar juist last van, schakel ze dan hier uit.

Moeite met bediening?

Als je al wat meer op leeftijd bent of anderszins beperkingen hebt, mag je natuurlijk niet verstoken blijven van het gebruik van de computer. Via ‘Preferences -> Accessibility’ vind je daartoe een aantal hulpmiddelen. Hier stel je bijvoorbeeld grote letters in of vergroot je het bureaublad uit. Heb je een verminderd gehoor, klik dan op ‘Keyboard’ en zet ‘Enable visual alerts’ aan. Via de knop ‘Typing assistance’ regel je bijvoorbeeld dat in geval van trillende handen een reeks toetsaanslagen maar als één letter wordt geïnterpreteerd. Valt het bedienen van de muis zwaar, klik dan op ‘Mouse’. Het bewegen van de muis via het numerieke deel van je toetsenbord activeer je bijvoorbeeld hier.

Meer werkplek

Je zou het misschien niet zeggen, maar je hebt eigenlijk werkplek voor vier. Behalve de desktop die je ziet na het inloggen, staan er nog drie tot je beschikking. Als je veel applicaties open hebt staan, zijn deze workspaces handig om ordening aan te brengen. Via de toetsencombinatie Ctrl+Alt+<pijltje omhoog> krijg je ze allemaal te zien. Klik in een workspace om hem te activeren. Gebruik Ctrl+Alt+<pijltje links of rechts> om door de workspaces heen te lopen.

Door een zogenaamde hot corner verschijnt eveneens een overzicht van je workspaces. Dat moet je dan wel activeren via ‘Preferences -> Hot Corners’. Kies daar welke hoek van je bureaublad je instelt als hot corner. Beweeg nu de muis helemaal in die hoek, et voilà, daar zijn je workspaces. Gebruik je liever een applet, installeer dan de Workspace switcher via ‘Preferences -> Applets’. In de system tray verschijnen vier kleine venstertjes om snel te schakelen tussen je workspaces.

 

Afbeelding 3: Vier werkplekken

Smaakmakers terugdraaien

Als de configuratie toch niet bevalt, wil je natuurlijk de aanpassingen ongedaan maken. Maar soms weet je niet meer precies waar je nu wat hebt veranderd. Daarvoor zijn snapshots handig. Dat zijn momentopnames van je systeem, waarop je in zo’n situatie kunt terugvallen. Mint gebruikt hiervoor Timeshift, die je in het startmenu onder ‘Administration’ vindt. Gebruik vervolgens bovenin de knop ‘Wizard’ om snapshots op te zetten.

Nog te weinig keus?

Als de standaard tuning mogelijkheden van Mint voor jou ontoereikend zijn, kijk dan eens bij ‘Preferences -> Extensions’ of daar bijzit wat je mist. Klik op ‘Download’ voor een lijst van uitbreidingsmogelijkheden. Hoofdzakelijk gaat het hier om visuele effecten zoals een kubus of slider om van workspace te wisselen, of schaduw- en transparantiemogelijkheden voor je windows of taakbalk.

Tot slot

Zoals je ziet, valt er heel wat aan je eigen smaak aan te passen. En eigenlijk heb je nog maar een beperkt deel gezien van de mogelijkheden. Struin eens door de andere menu-opties onder ‘Preferences’ of gebruik her en der de rechtermuisknop. Bijna overal is er wel wat te tunen.

Bijna overal is er wel wat te tunen

 

Share
December 2024
January 2025
No event found!

Related Topics