C++ haalt Java in op populariteit in TIOBE Index

About

C++ haalt Java in op populariteit in TIOBE Index

Volgens de laatste TIOBE Index heeft C++ Java ingehaald wat betreft de populariteit van programmeertalen.

De berekening die wordt gebruikt voor de TIOBE-index komt neer op het tellen van zoekopdrachten in 25 verschillende zoekmachines, om de populariteit van Turing-complete programmeertalen te berekenen. De methodologie die voor de index wordt gebruikt, is regelmatig bekritiseerd, maar het volstaat als een ruwe leidraad.

Java is een steunpilaar in de top drie van programmeertalen sinds de lancering van de TIOBE Index in 2001. Aan die indrukwekkende reeks kwam deze maand echter een einde. Voor het eerst haalde C++ Java in de ranglijst. Java werd uit de top drie geduwd naar de vierde positie.

Java-fans zullen enige troost putten uit het feit dat C++ (11,94%) en Java (11,82%) erg dichtbij zijn in beoordelingen, terwijl ze comfortabel voor C# (4,92%) liggen op de vijfde plaats. Het zou geen verrassing zijn als de twee in 2023 heen en weer schakelen in de maandelijkse TIOBE Index-updates.

Hier zijn de top 10 talen in de TIOBE Index van december 2022:

De stijgende populariteit van Python, C en C++ kan voor andere talen moeilijk zijn om bij te benen. In de top 50 behaalt geen enkele taal buiten de leidende vier een waarderingsstijging van meer dan één procent.

Volgens sommige andere ranglijsten doet Java het beter.

Adviesbureau RedMonk meet de populariteit van elke taal op Stack Overflow en het aantal GitHub-projecten. Uit onderzoek van RedMonk in het rapport van oktober 2022 (Q3) is te zien dat C++ op de zevende plaats staat. Java bleef op de derde plaats, achter Python en JavaScript. Of C++ in het volgende rapport van RedMonk nog steeds onder Java staat is afwachten.

 

 

Bron: TIOBE index  |  RedMonk Rankings Q3   |  Developer Tech News

Share
July 2024
August 2024
No event found!

Related Topics