Google bereikt mijlpaal in quantum computing

About

Google bereikt mijlpaal in quantum computing

Google heeft een mijlpaal bereikt in de quantum computing wereld. Ze zijn het eerste bedrijf wat de zogenoemde “quantum supremacy” heeft bereikt.

Quantum supremacy houdt in dat een quantum computer een taak of probleem heeft opgelost welke een traditionele computer niet op een praktische manier kan doen. Zo heeft Google met hun quantum computer “Sycamore” een serie taken laten uitvoeren waar een traditionele supercomputer 10.000 jaar over zou doen. Sycamore deed het in slechts 200 seconden.

Volgens een artikel op Science News heeft de quantum computer een steekproef gedaan van de uitkomst van een pseudo-willekeurig quantum circuit. Dit heeft geleid tot “een bijna willekeurige reeks nummers die extreem moeilijk te reproduceren is met een traditionele computer.”

Quantum computing zit nog in de beginstadia, maar begint al een groot goed te worden voor verschillende grote cloud bedrijven, waaronder Google. De techniek is gebaseerd op de principes van quantum mechanica, waarbij sub-atomische deeltjes in meerdere staten tegelijk kunnen bestaan. Dit leidt tot een enorme toename in rekenkracht, vooral wanneer deze techniek wordt beschikbaar gesteld in een cloud omgeving.

Microsoft heeft hun eigen project lopen, waarbij ze een RSA encryptie willen ontcijferen binnen 100 seconden. Traditionele computers zouden hier maar liefst 1 miljard jaar over doen.

De toekomst van quantum computing

Een van de uitdagingen, naast de technische mogelijkheden, zijn de specifieke omstandigheden waarin deze deeltjes werken. De kleinste verandering in temperatuur of zelfs omgevingsgeluid kan de qubits – de deeltjes waar het om gaat – verstoren.

Volgens Travis S. Humble, onderzoeker aan het Oak Ridge National Laboratory zal de rekenkracht van quantum processoren doorgaan met groeien, op eenzelfde exponentiele manier als Moore’s Law.

Het zal nog enige tijd duren voordat de eerste quantum computing mogelijkheden beschikbaar zijn. Maar de enorme toename in rekenkracht beloofd veel voor de toekomst. Vooral wanneer deze voor iedereen beschikbaar wordt in een cloud omgeving. Wat dit gaat betekenen voor de huidige encrypties en computer veiligheid valt nog te bezien.

Share
April 2024
May 2024
No event found!

Related Topics