Grub Customizer – Zet Grub naar je eigen hand.

About

Grub Customizer – Zet Grub naar je eigen hand.

Bij het opstarten van Mint wordt het menu van de Grub boot loader onderdrukt. Meestal is dat wat je wilt. Dat ziet er namelijk wel zo strak uit. Maar als je een dual boot systeem hebt, of je wilt in een andere modus starten, dan moet je wel toegang krijgen tot het boot menu om deze keuze te maken. We kijken in dit artikel naar Grub.

Auteur: Arjan ten Hoopen

Toegang tot de Grub boot loader krijg je door tijdens het booten de <SHIFT> toets ingedrukt te houden. Dan zal het boot loader menu getoond worden. Kom je in dit menu, dan word je direct teruggeworpen naar de jaren ’80. Het blinkt uit in kale functionaliteit. Kan dat niet wat worden opgeleukt? Jazeker! Dat kan met Grub Customizer.

Voordat je meteen naar ‘Programma Beheer’ gaat, kan je natuurlijk ook eerst even zoeken naar GRUB2 thema’s die bij jouw smaak passen. Met je grote vriend El Goog kan je vast en zeker wat leuke GRUB2 thema’s vinden. Een bekende plek om te zoeken is Gnome-Look.org (zie links). Ga op zoek naar één of meerdere thema’s en download ze. Deze kan je dan later gebruiken. Teveel werk of gedoe? Geen probleem, dan kan je natuurlijk ook een vooraf geïnstalleerd thema naar je eigen smaak aanpassen.

Programma beheer

 

Nu even pas op de plaats. We gaan met de boot loader aan de slag. Als iets fout gaat, dan boot je machine misschien niet meer. Dus het is verstandig om van tevoren een back-up te maken van je disk waar de boot loader op staat. Zie voor een voorbeeld Listing 1. Mocht je ook Virtual Box geïnstalleerd hebben, dan is het misschien (nog) verstandiger om eerst een ‘kaal’ image te maken van Mint. Daar kan je vervolgens naar hartenlust mee experimenteren. Maak wel een clone van dit image. Gaat er iets fout, dan kan je gemakkelijk terugvallen op de clone.

dd if=<partitie-met-slashboot> of=<Path/filename.img> ; sync
Listing 1

Install

Het installeren van de Grub Customizer is weergegeven in Listing 2. Controleer ook of je Grub2 hebt geïnstalleerd. In Grub2-splashimages staan een aantal mooie images en in Grub2-themes-ubuntu-mate staat een volledig thema dat mogelijk een goed startpunt is voor je eigen thema. De installatie van deze twee is echt een aanrader.

sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer
Listing 2

Beheer

Nadat de Grub Customizer geïnstalleerd is, kan je dit vinden onder ‘Beheer’. Bij het opstarten, zal om authenticatie gevraagd worden. Je gaat immers met de boot loader configuratie aan de slag en dergelijk werk is voorbehouden aan de root gebruiker. De grafische interface van de Grub Customizer laat zich zien. Deze bestaat hoofdzakelijk uit drie tabbladen. De eerste laat de huidige ‘Lijst configuratie’ zien. Deze laten we nu even voor wat het is. Het tweede tabblad geeft de ‘Algemene instellingen’ weer. Ook deze laten we nu even ongemoeid.

Het derde tabblad, en nu wordt het leuk, bevat de ‘Weergave instellingen’. Klik op dit tabblad. Je krijgt de huidige ‘Weergave instellingen’ te zien. Naast het huidig ingestelde thema zie je een knop met een plusteken. Via deze knop kan je eventueel thema’s toevoegen (die je eerder gedownload hebt). De selectie van een thema gaat via het dropdown menu. Je had tijdens de installatie ook Grub2-thems-ubuntu-mate geïnstalleerd. Kies dit bij het dropdown menu, zodat dit het nieuwe, actieve thema wordt.

Weergave instellingen

 

Aan de linkerzijde zie je alle bestanden die deel uitmaken van dit thema. Klik bijvoorbeeld eens op ‘background.png’. Dit is de background die dit thema gebruikt.

Toets op de ‘Opslaan’ knop (links bovenaan). Bij het opslaan wordt het nieuwe thema actief gemaakt (we hebben nu het ubuntu-mint thema). Verlaat het programma nadat je het opgeslagen hebt en reboot je machine. Vergeet niet tijdens het booten de <SHIFT> toets weer ingedrukt te houden. Grub zal nu je nieuwe thema gebruiken.

Dit ziet er meteen al een stuk vrolijker uit. De volgende stap is dat je dit thema gaat aanpassen, zodat het helemaal bij jou past. Bedenk echter dat het maken van een mooi thema behoorlijk wat grafisch ‘fingerspitzengefühl’ vraagt. Niet iedereen heeft dat. Mijn ervaring is dat de meeste mensen al gelukkig zijn als een mooie achtergrond getoond wordt. Vaak wordt dan gekozen voor dezelfde achtergrond als de desktop. Dat geeft direct een rustige uitstraling.

Beperkt

Kan je elke afbeelding gebruiken? Helaas niet. Grub is een beetje kieskeurig. Grub ondersteunt alleen PNG, JPG/JPEG en TGA afbeeldingen. JPG/JPEG afbeeldingen moeten tevens een kleurdiepte hebben van 8 bit (256 kleuren). Dit is echter een kleurdiepte uit lang vervlogen tijden. Daarom zal het PNG formaat meestal de voorkeur hebben. Afbeeldingen moeten ook niet geïndexeerde RGB afbeeldingen zijn. De grootte van de afbeelding is eigenlijk niet zo belangrijk. De afbeelding zal automatisch geschaald worden. Gebruik je boerenverstand om hier mee om te gaan. Een mega afbeelding die geschaald wordt naar 640×480 is natuurlijk een beetje overdreven. Het klinkt allemaal heel moeilijk, maar het valt reuze mee. Gimp is je vriend.

Zoek een afbeelding die je aanspreekt, open deze met Gimp en kies vervolgens ‘Afbeelding → Modus’. Zet de mode op RGB. Vervolgens ga je via ‘Afbeelding → Afbeelding schalen’ de grootte aanpassen en exporteer je het via ‘Bestand → Exporteren als’. Sla het op met een door jouw gekozen naam met .png extensie. Wat het formaat ook was, via deze weg wordt het een .png bestand.

Om helemaal zeker van je zaak te zijn, kan je met het commando file <naam-van-de-afbeelding> controleren of het aan de eisen voldoet.

Zoek background

Maar hoe verander je nou de achtergrond? Bedenk dat Grub en haar thema’s onderhouden worden in je Mint distributie. Als je dus aanpassingen maakt in een thema dat meekomt met Mint, dan kan je bij een upgrade of update je veranderingen kwijtraken. Maak daarom altijd een kopie. In Mint gaat dat als volgt: cd /boot/grub/themes ; sudo cp -r ubuntu-mate mytheme (je mag natuurlijk voor mytheme een meer zinnige naam kiezen).

Ga op zoek naar een mooie background. Download deze en zorg ervoor dat je, eventueel door gebruik te maken van Gimp, deze opslaat als background.png. Deze naam wordt ook gebruikt in mytheme. Dat het dezelfde bestandsnaam heeft, is niet essentieel. Mocht het een andere bestandsnaam hebben, dan moet je dit in het configuratie bestand van het thema (theme.txt) aanpassen. Door gebruik te maken van dezelfde bestandsnaam maken we het onszelf lekker makkelijk.

Start Grub Customizer weer op en ga naar het tabblad met de ‘Weergave instellingen’. Selecteer het thema mytheme. Links zie je de bestanden uit het thema. Selecteer background.png. Onderin het scherm is de mogelijkheid om een bestand te laden. Selecteer hier het nieuwe background.png bestand.

Preview

Nadat je het geselecteerd hebt, wordt het ook zichtbaar in de preview. Sla de configuratie op en reboot je systeem. Herinner je je de <SHIFT> toets nog? Grub zal nu de nieuwe achtergrond gebruiken.

Het is je misschien opgevallen dat bij het ‘Weergave’ tabblad een knop ‘geavanceerde instellingen’ zit. Start Grub Customizer opnieuw op, ga naar het ‘Weergave’ tabblad en klik nu op ‘geavanceerde instellingen’ rechts onderaan. Je krijgt een venster te zien met daarop diverse variabelen met een waarde. Een vinkje geeft aan of de variabele actief is. Via deze weg kan je ook variabelen aan- en uitzetten zonder dat je het configuratie bestand hoeft te wijzigen. Lees meer hierover in de manual van Grub (zie Links).

Je hebt nu een eigen thema gemaakt dat is gebaseerd op een bestaande. De achtergrond is aangepast en meestal wil je ook het lettertype en de kleur aanpassen om het geheel duidelijk leesbaar te houden. Een oplossing is om direct in het configuratie bestand (theme.txt) de noodzakelijk aanpassingen te doen. Maar het kan nóg eenvoudiger. Bij de keuze van het thema kan je ook kiezen voor ‘Aangepaste instellingen’. Deze instelling geeft je de mogelijkheid om diverse aanpassingen te maken aan je thema, zonder dat je het configuratie bestand hoeft aan te passen. Maak de gewenste aanpassingen, druk op ‘Opslaan’ om ze actief te maken en reboot. Vergeet wederom de <SHIFT> toets niet.

Je bent nu steeds doorgestoomd naar het tabblad met de ‘Weergave instellingen’, maar laten we ook nog even kijken naar de mogelijkheden van de andere twee tabbladen.

Algemeen

Het tweede tabblad, ‘Algemene instellingen’, geeft je de mogelijkheid om aan te geven hoe de boot loader zich moet gedragen. De ‘Standaard opstartkeuze’ instelling geeft aan welke opstartkeuze vooraf geselecteerd moet worden. Je kunt kiezen tussen degene die de vorige keer is gebruikt of een standaard keuze als voorgeselecteerde optie. Bij de ‘Zichtbaarheid’ kan je aangeven of andere (niet Linux) bedrijfssystemen gedetecteerd moeten worden (“zoek naar andere besturingssystemen”). Heb je een dual boot machine (bijvoorbeeld Linux & Windows), dan is het aan te raden om deze optie aan te zetten. Als je ‘menu tonen’ aanvinkt, dan zal het menu met alle mogelijke opstartkeuzes worden weergegeven. Je kan dan ook aangeven of er automatisch, na een aantal seconden, geboot moet worden.

Algemene instellingen

 

Als laatste kan je aangeven wat de kernel parameters zijn. Ga hier alleen mee aan de slag als je weet wat je aan het doen bent. Je kunt met de instellingen op dit tabblad rustig wat spelen, zolang je je nuchtere boerenverstand maar gebruikt (denk met name aan die kernel parameters). Mocht je dit alles uittesten in een Virtual Box omgeving, dan is het ergste wat je kan gebeuren een image dat niet meer boot. Maar dat is vrij simpel op te lossen door een nieuw image te maken (of had je een clone gemaakt?).

Config

Het eerste tabblad (Lijst configuratie) geeft je de mogelijkheid om boot opties te maken, eventueel onderverdeeld in submappen, waar de gebruiker uit kan kiezen tijdens het booten. Ga hier alleen mee aan de slag als je écht weet wat je doet.

Lijst configuratie

Conclusie

Met Grub Customizer kan je jouw boot procedure, opties en grafische weergave helemaal naar eigen hand zetten, zodat het echt jouw machine wordt.

Share
April 2024
May 2024
No event found!

Related Topics