Het Java jaaroverzicht van 2021

About

Het Java jaaroverzicht van 2021

Dit jaar waren er twee grote releases van Java: Java 16 en Java 17. Java 17 is ook een release voor langdurige ondersteuning (LTS), waarvan de laatste Java 11 was. De volgende LTS-release van Java komt in 2023 met Java 21. Hiermee wordt de LTS-releasecadans gewijzigd van drie naar twee jaar.

Java 16 heeft een aantal nieuwe verbeteringen geïntroduceerd, zoals een incubatormodel voor het uitdrukken van vectorberekeningen die tijdens runtime worden gecompileerd (JEP 338), C++14-ondersteuning (JEP 347), waarschuwingen voor op waarden gebaseerde klassen (JEP 390) en meer. Toevoegingen aan Java 17 omvatten een nieuwe macOS-renderingpijplijn (JEP 382), sterke inkapseling voor JDK-internals (JEP 403), verzegelde klassen (JEP 409) en meer.

Een andere grote verandering in de programmeertaal dit jaar is dat Oracle de Java-licentie heeft geüpdatet. Vanaf Java 17 worden releases tot één jaar na de volgende LTS-release onder een gratis te gebruiken licentie verstrekt.

Oracle heeft ook Java Management Service aangekondigd om de acceptatie van Java in cloudomgevingen te versnellen. De service biedt inzicht in Java-implementaties, markeert ongeplande Java-applicaties en zorgt ervoor dat de nieuwste beveiligingspatches zijn toegepast.

Uit een onderzoek van de Eclipse Foundation in september bleek dat er een toenemende belangstelling was voor enterprise Java in cloud-native ruimtes. Zestig procent van de respondenten gebruikt Spring of Spring Boot als een cloud-native Java-framework en 48% gebruikt Jakarta EE. De adoptie van Eclipse MicroProfile, dat een microservices-architectuur voor enterprise Java biedt, groeide ook tot 34% van het gebruik – een stijging van 29% het jaar ervoor.

Een ander onderzoek van juli, uitgevoerd door Snyk, onthulde dat ontwikkelaars Java 8 begonnen af ​​te stoten naar Java 11, de meest recente LTS-release vóór Java 17. Eerdere rapporten van de Java-gemeenschap hadden uitgewezen dat ontwikkelaars voornamelijk Java 8 gebruikten in plaats van dan upgraden naar nieuwere releases. Volgens het onderzoek gebruikt 61,5% van de respondenten Java 11 ergens in productie, terwijl 12% destijds de nieuwste Java-versie gebruikte, namelijk Java 15. De helft van de respondenten die Java 11 gebruiken, gebruikt ook nog ergens Java 8 in hun productie stapel, volgens de enquête.

Vorige maand kondigde Microsoft zijn steun aan de Java-gemeenschap aan. Het is officieel toegetreden tot het Java Community Process, het mechanisme voor het ontwikkelen van specificaties voor de programmeertaal. Dit volgde op de aankondiging van het bedrijf in april van zijn Microsoft-build van OpenJDK, waarna het gebruik van Java binnen Microsoft aanzienlijk groeide.

“Java is een van de belangrijkste programmeertalen die tegenwoordig worden gebruikt – ontwikkelaars gebruiken Java om alles te bouwen, van kritieke bedrijfsapplicaties tot hobbyrobots. Bij Microsoft hebben we een toenemende groei gezien in het gebruik van Java door klanten in onze cloudservices en ontwikkelingstools. We werken voortdurend aan het verbreden en verdiepen van onze Java-ondersteuning voor klanten en ontwikkelaars”, schreef Bruno Borges, hoofdprogrammamanager van de Java Engineering Group bij Microsoft, in een bericht waarin hij de build aankondigde.

 

Share
July 2024
August 2024
No event found!

Related Topics