IOTA wilt nog steeds een betere blockchain bouwen, en deze keer wel goed

About

IOTA wilt nog steeds een betere blockchain bouwen, en deze keer wel goed

In 2014 wilde IOTA een alternatief bieden voor de belangrijkste problemen met blockchain: schaalbaarheid en transactiekosten. Ergens ging het mis. Niet alles is echter verloren en IOTA wil weer vaart krijgen.

Door George Anadiotis | ZDNet

Een van de ergste dingen die met een cryptocurrency kunnen gebeuren, is een portemonnee-hack. Dat, en nog een paar ongelukken, is wat er met IOTA is gebeurd sinds 2017. Als gevolg hiervan verloor IOTA momentum en marktkapitalisatie: van de 4e overall, met een marktkapitalisatie van $ 13,2 miljard in 2017, naar de 25e, met een marktkapitalisatie. van $ 4 miljard vandaag.

Vandaag rolt IOTA de bètaversie van zijn nieuwe portemonnee uit. Maar dat is echt slechts het topje van de ijsberg in een enorme uitrol van nieuwe technologie die dit keer alles goed zal maken, vertelde IOTA Foundation mede-oprichter en CEO Dominik Schiener aan ZDNet.

Sinds 2017 stroomt er veel water onder de brug door. Crypto kwam toen net de mainstream binnen en ICO’s (Initial Coin Offerings) waren allemaal razernij. Snel vooruitspoelen naar vandaag, en de wereld als geheel probeert nog steeds crypto te achterhalen, de meeste ICO’s zijn misgegaan en Non-Fungible Tokens (NFT’s) zijn allemaal razernij.

De echte vraag is echter in hoeverre de technologie en de mensen erachter en erin volwassen zijn geworden. Voor de IOTA Foundation zijn er veel dingen veranderd, ook het kernteam. Zoals Schiener het uitdrukte:
“Het IOTA-project in 2021 is een compleet nieuw project vergeleken met 2017, want zoals je waarschijnlijk wel begrijpt als je vanuit het niets begint, wat IOTA echt deed, en je iets opbouwt, maak je onderweg veel fouten”.
Soms zijn deze fouten technisch, soms zijn het communicatiefouten – bijvoorbeeld in openbare gevechten. Het belangrijkste, merkte Schiener op, is om die fouten te erkennen en te erkennen, en verder te gaan.

De afgelopen 1,5 jaar heeft IOTA gewerkt aan een netwerkupgrade, die volgens Schiener de problemen zal oplossen. Deze upgrade, met de codenaam Chrysalis, markeert een nieuwe dageraad voor IOTA, zei Schiener. Voordat we bij Chrysalis komen, wat het is en hoe het IOTA’s problemen oplost, laten we beginnen met de nieuwe wallet van IOTA, die vandaag is uitgerold.
Schiener zei dat de kwetsbaarheid in de vorige versie van de portemonnee van IOTA te wijten was aan integratie met derden. De nieuwe portemonnee heeft geen integraties van derden en is een aantal keer herschreven, gemodulariseerd en grondig gecontroleerd, voegde hij eraan toe.

Misschien kan dat worden gezien als een metafoor voor de nieuwe IOTA. Het belangrijkste uitgangspunt, namelijk het oplossen van de problemen rond blockchain door een andere datastructuur te introduceren, blijft bestaan. IOTA is, net als blockchains zoals Bitcoin of Ethereum, een gedistribueerd grootboek. In tegenstelling tot deze is de datastructuur die het gebruikt echter een gerichte acyclische grafiek (DAG), de tangle genoemd:
“ Een nieuw gedistribueerd grootboek dat de mijnwerkers, de elektriciteit of de transactiekosten niet nodig heeft om echt een protocol te hebben, een technologie die productieklaar zal zijn en die miljarden gebruikers, inclusief machines en mensen, kunnen benutten en profiteren van ‘, vatte Schiener de visie samen.

De fouten die de nieuwe IOTA moet verhelpen
Wat ging er toen mis, en hoe gaat IOTA dit oplossen – naast het introduceren van een nieuwe portemonnee? Schiener concentreerde zich op enkele belangrijke technische beslissingen die onjuist bleken te zijn en die worden ingetrokken.
IOTA wilde kwantumbestendig zijn en daarom gebruikte het een “speciale cryptografie”, zoals Schiener het uitdrukte. De cryptografie van IOTA stond bijvoorbeeld slechts een adres toe om een ​​adres te gebruiken. Hergebruik van een adres kan leiden tot geldverlies.
Een andere twijfelachtige beslissing was ervoor te kiezen om ternaire te gebruiken in plaats van binaire codering voor gegevens. Dat kwam omdat, volgens Schiener, de hypothese van de toekomst was dat ternair een veel betere en efficiëntere manier is om gegevens te coderen. Het probleem is, zo voegde hij eraan toe, dat dit ook ternaire hardware nodig heeft om te werken.
Er is meer dat te maken heeft met de manier waarop het grootboek is gemaakt. Het is nog steeds een DAG, maar het heeft verschillende algoritmen. Schiener zei dat IOTA de afgelopen anderhalf jaar opnieuw is uitgevonden en vanaf de grond is herschreven. Deze nieuwe fase van het project is Chrysalis, dit is deze nieuwe netwerkupgrade.

Coordicide is een lingo voor het verwijderen van de coördinator uit het IOTA-netwerk, waardoor het echt gedecentraliseerd wordt.

Met Chrysalis beweegt IOTA zich ook in de richting van wat het Coordicide noemt. Dit is een mooie term die simpelweg het verwijderen van het coördinatorknooppunt in het netwerk betekent dat helpt bij het valideren van transacties. Dit is al een tijdje een grote kritiek op IOTA. Schiener merkte op dat er veel onderzoek is gedaan naar het optimaliseren van het consensusprotocol achter IOTA, zodat het op een volledig gedecentraliseerde manier kan draaien.
Een ander opmerkelijk punt is tariefcontrole: bepalen welke transacties onder de uitgevoerde transacties de voorkeur hebben. De manier waarop dat in IOTA zal werken, is door de IOTA-tokenhouders een bepaald token in het netwerk te laten genereren, genaamd Mana, dat wordt gebruikt om deze schaarse bron, de transactiedoorvoer, te helpen distribueren.

Wil je meer weten over IOTA? Lees dan hier meer.

Lees verder op ZDNet.com

Share
May 2024
June 2024
No event found!

Related Topics