Kunstmatige intelligentie neemt DevOps-functies over, bevestigt onderzoek

About

Kunstmatige intelligentie neemt DevOps-functies over, bevestigt onderzoek

Uit de laatste GitLab-enquête blijkt een eenjarige stijging van geautomatiseerde aspecten van DevOps. Maar bestaat er een risico op over automatisering? Het tempo van softwareversies is alleen maar versneld, en DevOps is de reden waarom de zaken zijn versneld. Nu beginnen kunstmatige intelligentie en machine learning ook een rol te spelen bij deze versnelling van codereleases.

Dat is het woord uit het laatste onderzoek  van GitLab onder 4.300 ontwikkelaars en managers, waaruit blijkt dat sommige bedrijven code tien keer sneller vrijgeven dan in eerdere onderzoeken. Bijna alle respondenten, 84%, zeggen dat ze code sneller vrijgeven dan voorheen, en 57% zei dat de code twee keer zo snel wordt vrijgegeven, van 35% een jaar geleden. Bijna een op de vijf, 19%, zegt dat hun code tien keer sneller de deur uitgaat.  

Het is veelzeggend dat 75% AI / ML of bots gebruikt om hun code te testen en te beoordelen voordat ze worden vrijgegeven, tegen 41% slechts een jaar geleden. Nog eens 25% zegt nu over volledige testautomatisering te beschikken, tegen 13%.  

Ongeveer 21% van de respondenten zegt dat het tempo van releases is versneld door de toevoeging van broncodebeheer aan hun DevOps-praktijk (tegenover 15% vorig jaar), voegen de auteurs van de enquête toe. Nog eens 18% voegde CI toe en 13% voegde CD toe. Bijna 12% zegt dat het toevoegen van een DevOps-platform het proces heeft versneld, terwijl iets meer dan 10% geautomatiseerde tests heeft toegevoegd.   

De rollen van ontwikkelaars verschuiven ook naar de operationele kant, blijkt uit de enquête. Ontwikkelaars nemen test- en ops-taken op zich, vooral op het gebied van cloud, infrastructuur en beveiliging. Minstens 38% van de ontwikkelaars zei dat ze nu de infrastructuur definiëren of creëren waarop hun app draait. Ongeveer 13% bewaakt en reageert op die infrastructuur. Ten minste 26% van de ontwikkelaars zei dat ze de code die ze hebben geschreven instrumenteren voor productiebewaking – een stijging ten opzichte van slechts 18% vorig jaar. 

Ruim 43% van de respondenten uit onze enquête doet al tussen de drie en vijf jaar DevOps – “dat is de goede plek waar ze succes hebben gekend en goed doorgewinterd zijn”, benadrukken de auteurs van de enquête. Bovendien, voegen ze eraan toe, “dit was ook het jaar waarin beoefenaars incrementele verbeteringen overslaan en bereikten voor de grote wapens: SCM, CI / CD, testautomatisering en een DevOps-platform.”

Marktleiders zijn het erover eens dat DevOps de levering van bedrijfssoftware aanzienlijk naar een hoger niveau heeft getild, maar waarschuwen dat het nog steeds vaak wordt gezien als een IT-activiteit in plaats van een breder bedrijfsinitiatief. “Net als elk agile framework vereist DevOps buy-in”, zegt Emma Gautrey , manager ontwikkelingsactiviteiten bij Aptum . “Als de ontwikkelings- en operationele teams goed met elkaar kunnen samenwerken, is dat geweldig, maar het kan niet veel betekenen als de cultuur stopt bij de metaforische IT-kelderdeur. Zonder de steun van het hele bedrijf zal continue verbetering beperkt blijven tot de interne werking van een enkele groep. ” 

DevOps streeft naar snelle ontwikkelings- / implementatiecycli, “verbeterd door onder andere een verbeterde technische toolset – broncodebeheer, CI / CD, orkestratie”, zegt Matthew Tiani , executive vice president bij iTech AG . Maar er is meer voor nodig dan toolsets, voegt hij eraan toe. Succesvolle DevOps omvat ook “een compatibele ontwikkelingsmethodologie zoals agile en scrum, en een organisatie-inzet om de samenwerking tussen ontwikkelings- en operationeel personeel te bevorderen en aan te moedigen.”

Dan zijn organisatorische aspecten van DevOps vaak moeilijker, voegt Tiani toe. “Bredere acceptatie van DevOps binnen de IT-services is gebruikelijk omdat het doel van IT-procesverbetering nauwer verbonden is met de algemene organisatiedoelen. Grotere, meer gevestigde bedrijven kunnen het moeilijk vinden om beleid en procedures te implementeren wanneer een complexe organisatiestructuur een belemmering of zelfs ontmoedigt samenwerking. Om een ​​DevOps-programma effectief te kunnen implementeren, moet een organisatie bereid zijn om de financiële en menselijke investeringen te doen die nodig zijn om een ​​quick-release-schema bij te houden. “

Wat ontbreekt in veel huidige DevOps-inspanningen is “het begrip en gedeeld eigenaarschap van DevOps”, zegt Gautrey. “Als je met de bredere gemeenschap praat, heb je vaak het gevoel dat de tools de sleutel zijn, en dat eenmaal op zijn plaats een staat van verlichting wordt bereikt. Dat gevoel verschilt weinig van de vroege dagen van internet, waar mensen hun website zouden maken eens en denk ‘dat is het, ik heb aanwezigheid op het web’. ”

Dat is waar de organisatie als geheel bij betrokken moet worden, en dit komt tot bloei “met build-pijplijnen die rood worden op het moment dat een geautomatiseerde test mislukt, en gedragsgestuurde ontwikkeling die duidelijk de bedoelingen van de software aantoont”, zegt Gautrey. “Met DevOps bestaat het gevaar dat de interactie met individuen verloren gaat door het nastreven van tools en processen. Niets is zo verleidelijk als een algemene uitspraak te doen over situaties, omdat het de automatiseringsprocessen consistent maakt en daardoor gemakkelijker te managen. meer dan hoe snel je 10 servers tegelijk kunt veranderen. Klantensamenwerking is de sleutel. “

Share
April 2024
May 2024
No event found!

Related Topics