Na de installatie van Tumbleweed

About

Na de installatie van Tumbleweed

Je hebt OpenSUSE Tumbleweed gekozen of neemt deze specifieke versie in overweging om te installeren als je rolling Linux OS. In het artikel worden een aantal praktische Tips en Tricks na de installatie van OpenSUSE Tumbleweed besproken zodat je er meer plezier aan beleeft. 

Het originele artikel is geschreven door Paul Reemeijer.

 

Rolling Release

Wat is nu eigenlijk een rolling release van een Linux distributie? Er zijn namelijk steeds meer Linux distributies die een rolling release in het assortiment hebben. 

Het belangrijkste van een rolling release is dat er geen vaste termijn voor een volgende grote release is. Bij iedere update ronde is de kans groot dat je nieuwe features hebt voor je gekozen software pakketten. Dus bij een rolling release wordt niet gewacht op een volgende major release. 

Bij OpenSUSE ligt Tumbleweed heel dicht bij Factory maar krijgt Tumbleweed, de door Factory geteste pakketten, pas na goed bevinden voor dagelijks gebruik. 

Wees je hier bewust van. Persoonlijk geniet ik van de laatste versies van de verschillende softwarepakketten zonder dat ik keer op keer een eigen build moet bouwen. 

Een nadeel wil ik ook met je delen. Tot vorig jaar had ik een eerste generatie i3 met een wat oudere Nvidia videokaart. Hij voldeed meer dan voldoende maar een rolling release heeft gemiddeld 80 updates per dag en mijn hardware setup brak nog wel eens na het patchen. Door de hoeveelheid patches controleerde ik niet altijd wat er allemaal zou veranderen. 

Echter heeft SUSE daar een goede oplossing voor met BtrFS en snapshots. Hier wordt later in het artikel wat meer op in gegaan. 

Een disclaimer voor je verder leest. Door de snelheid van ontwikkelingen binnen de Tumbleweed omgeving is het mogelijk dat een tip die hieronder wordt beschreven niet meer exact zo uitgevoerd wordt. Dit is niet te voorkomen. 

Vervolg op de installatie

Het installeren van OpenSUSE Tumbleweed ga ik hier niet bespreken. Je vindt de installatie van Tumbleweed op de pagina van OpenSUSE, https://www.opensuse.org/ of je zoekt in je favoriete zoekmachine een handleiding van een OpenSUSE fan. 

Na het installeren van OpenSUSE Tumbleweed heb je, als je de voorgestelde standaard instellingen hebt gevolgd, een nette, laatste release, KDE GUI omgeving voor je neus. Hiermee kun je waarschijnlijk de eerste dagen wel uit de voeten om de KDE GUI op zich te leren kennen. Een goede bron voor het leren gebruiken van KDE is de eigen website https://kde.org/ met daaronder de userbase wiki pagina https://userbase.kde.org/ 

 

Updaten van het systeem

Bijna dagelijks ga je geconfronteerd worden met updates. Bij OpenSUSE Tumbleweed is het uitermate belangrijk dat je de dist-upgrade, afgekort dup, optie gebruikt van zypper 

Je KDE desktop widget geeft een melding van updates, maar een gewone update moet je niet uitvoeren. Inmiddels is het ook niet meer mogelijk om via de KDE-melding te patchen. Het patchen / upgraden van je machine doe je als volgt: 

  • Open een terminal. 
  • Word root met behulp van het commando: sudo su 
  • Patch het systeem met het commando zypper dup 

De optie dup van zypper zorgt er voor dat je installatie naar de laatste snapshot versie wordt verplaatst. Bij zypper up zal dit niet gebeuren. 

 

YaST

YaST, Yet another Setup Tool, is in iedere SUSE-distributie aanwezig. Zelfs in een installatie zonder GUI. YaST is namelijk ook beschikbaar in de terminal. 

Met YaST Control Center gaan er een aantal Tips en Tricks uitgevoerd worden, vandaar eerst de korte instructie van deze tool. Je start het in de GUI door in het startmenu yast te typen of door deze op te zoeken in het menu door te gaan naar Start >> Applications >> System >> YaST. 

 

Tip voor bij het gebruik van KDE: In KDE start je de Run Command direct op met de shortcut [ALT] [Space]. Type yast en de applicatie snelkoppeling zal onder het invulveld tevoorschijn komen. Druk op enter. Dit is een mooie manier om niet met je handen van het toetsenbord te gaan. 

 

De tool met de naam System Settings heeft veel mogelijkheden voor het aanpassen van je desktop omgeving. Wat ik hier onder de aandacht wil brengen is onder Workspace de Shortcuts tool. Bij het openen van het venster zie je namelijk sneltoetscombinaties die geconfigureerd zijn. Hierdoor hoef je minder gebruik te maken van de muis. 

 

 

System Settings 

 

Brtfs snapshots activeren

Btrfs en snapshots is iets prachtigs. In de introductie meldde ik een voorbeeld van het breken van het systeem na patchen. Het hebben van snapshots op het root volume zorgt echt voor minder kopzorgen. Ik gebruik Tumbleweed op verschillende werkplekken. De patches die je krijgt worden goed getest, maar op mijn oude desktop machine had ik wel last van een niet meer goed functionerend systeem door voornamelijk incompatibele, propriëtaire drivers die ik nodig had. Snapshots zorgt ervoor dat je zonder stress naar een situatie voor het uitvoeren van het patchen terug kan.  

 

Bij het installeren is het mogelijk om op het root volume, bij het kiezen van btrfs, snapshots aan te zetten. Controleer op de volgende manier of dat snapshots aan staat op de root partitie: 

  • Open een terminal 
  • Type het commando als root of met sudo: snapper list-configs 

 

Als het geconfigureerd is krijg je het volgende als reactie terug 

  Config | Subvolume 

  ——–+————– 

  root     |  / 

 

In het verleden zorgde snapshots nog wel eens voor een volle root volume waardoor het systeem alleen in rescue modes te redden was. Dit komt niet zoveel meer voor doordat in de config de settings SPACE_LIMIT en FREE_LIMIT zijn toegevoegd. 

De snapshot configuratie van root is te vinden onder /etc/snapper/configs in het bestand root. 

Bij het openen van het bestand zie je dat het netjes is verdeeld. Onder de kopjes ‘limit for number cleanup’ en ‘limits for timeline cleanup’ is het raadzaam om settings hiervan te verlagen behalve van AGE.  

TIMELINE_LIMIT_* maximaal op 2 waarbij je jezelf moet afvragen of dat je het nuttig vindt om MONTHLY en YEARLY te hebben. Ik zet deze standaard op 0. 

 

Over hoe je teruggaat naar een snapshot voor het patchen is op de volgende pagina te vinden, en dan specifiek voor het booten van een nog werkende snapshot: https://doc.opensuse.org/documentation/leap/reference/html/book.opensuse.reference/cha.snapper.html#sec.snapper.snapshot-boot 

 

Grub

Je hebt een nieuwe machine gekocht en Tumbleweed geïnstalleerd. Bij het samenstellen van je nieuwe machine heb je gekozen voor een NVMe SSD. 

Je start de machine en je wacht totdat Grub uitgeteld is van 8 naar 1. Op enter drukken behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. We gaan deze tijd verlagen naar 2 op de volgende manier: 

  • Open YaST  
  • Klik onder System op Boot Loader 
  • Ga naar het tabblad Bootloader Options 
  • Nu zie je in het scherm Timeout in Seconds staan. Verlaag deze doormiddel van de pijltjes aan de rechterkant van het invulveld of door het getal te selecteren en op de 2 te drukken 
  • Druk op OK 

 

Grub Bootloader Options 

 

De Nederlandse taal

Om de Nederlandse taal te ondersteunen voor LibreOffice dat standaard geïnstalleerd zal zijn voor het openen en maken van officedocumenten voer je het volgende uit: 

  • Open via het start menu of de zoekfunctie van KDE YaST Software 
  • Zoek naar libreoffice-l10n-nl 
  • Vink deze aan voor installatie en druk op accept. 
  • Hierbij komt de mededeling dat er nog een softwarepakket bij moet en dat is myspell-nl_NL. Laat dit pakket aangevinkt staan en druk op Continue. 
  • Open na de installatie LibreOffice. Klik in het menu Tools Options aan. 
  • Ga naar Language Settings >> Languages en wijzig de settingsLocale settings’ en ‘Western’ naar Dutch (Netherlands) 

 

YaST software is een module van YaST en wordt direct gestart. Dit is niets meer dan een snelkoppeling naar YaST met een aanvulling. Er zijn veel meer modules die beschikbaar zijn om op deze manier te starten. Een overzicht van YaST modules is op de volgende pagina te vinden: http://yast.opensuse.org/modules   

 

YaST Software Repositories Selected 

 

Community Repositories

Een van de belangrijkste Community repository is Packman. Kijk eens op http://packman.links2linux.org/ wat er allemaal te vinden is. Om deze toe te voegen doe je het volgende: 

  • Start YaST 
  • Klik op Sofware Repositories 
  • Klik op Add 
  • Vink Specify URL aan en klik op Next 
  • Repository Name: Packman (mag ook zeker een andere naam zijn) 
  • URL: http://packman.inode.at/suse/openSUSE_Tumbleweed/  
  • of kies een andere URL te zien op de volgende pagina: http://packman.links2linux.org/mirrors 
  • Trust de GnuPG key 

 

Zoek nu in YaST Software Management naar VLC. Nu zie je dat je een keuze hebt voor een versie van OpenSUSE en van http://packman.links2linux.de. Zelf installeer ik te allen tijde de vlc-codecs van Packman. Eerst deinstalleer ik alles van VLC en vink een aantal zaken aan over deinstallation van gerelateerde pakketten, en dan installeer ik vlc-codecs. Bij de selectie zullen er ongeveer 18 tot 20 pakketten mee komen, maar je hebt wel een fijnere versie van VLC. 

Het wijzigen van het pakket zoals hier omschreven voor VLC betekent een Vendor Change. Dit is niet erg maar wees hier wel bewust van. 

Er is tevens in YaST Sofware Management onder het menu ‘Options Allow vendor change’. Deze staat bij default uit. Dit is prettig, want anders flippert het van de ene vendor naar de andere als ze verschillen in een versie die nieuwer is. 

Er is nog een andere plek voor repositories http://download.opensuse.org/repositories waarbij ik er eentje wil uitlichten dat is Emulators/openSUSE_Tumbleweed/ 

In deze repository zitten verschillende leuke emulators voor je om te installeren voor veel vermaak! 

 

YaST Software Patterns of Package Groups 

 

En wat nog meer

Er is nog zoveel meer te ontdekken met betrekking tot software voor je nieuwgekozen desktop. Kijk eens rond in YaST Software Management door op View te klikken en te kiezen voor Patterns of Package Groups. Je hoeft dan geen zoekterm op te geven, maar je kunt per onderwerp zoeken naar software pakketten. Of zoek op https://software.opensuse.org/ naar een pakket. 

Een aantal softwarepakketten die ik nog wil meegeven voor je desktop omgeving zijn de volgende: 

  • Yakuake: een oprolbare terminal voor snelle toegang tot de Bash omgeving 
  • Cherrytree: een notitie applicatie 
  • KeePassXC: voor wachtwoord manager 
  • ClamAV; voor antivirus 
  • Gimp en/of Krita; voor tekenen of fotobewerking 
  • KDEConnect: een project voor het integreren van je Android smartphone 
  • Chromium: als alternatieve browser 
  • Kontakt: voor je Personal Information Manager 

   

Tot slot

OpenSUSE is een distributie met vele mooie andere zaken zoals 1-click install of wat YaST nog meer voor je kan betekenen. Het is simpelweg niet mogelijk om alle Tips & Tricks in een artikel te delen. 

Hopelijk is je interesse gewekt om gebruik te maken van Tumbleweed als werkplek. Ik gebruik het in ieder geval met veel plezier en productiviteit. 

 

Voor de fun wil ik het volgende nog met je delen. SUSE maakt nogal eens parodieën op muziek. Deze zijn op het volgende Youtube kanaal te vinden https://youtu.be/SYRlTISvjww  

Have Fun! 

 

Het hebben van snapshots op het root volume zorgt echt voor minder kopzorgen. 

 

Share
September 2024
October 2024
No event found!

Related Topics