Pop-ups web notificaties worden standaard geblokkeerd

About

Pop-ups web notificaties worden standaard geblokkeerd

Zowel Google Chrome als Mozilla Firefox zullen binnenkort de pop-ups voor web notificaties standaard blokkeren. Dit om de surfervaring een stuk minder hinderlijk te maken voor gebruikers.

Het was ooit de bedoeling om geïnteresseerde bezoekers op de hoogte te kunnen houden met de pushmeldingen op websites. Maar in de praktijk is het zijn doel voorbij geschoten. Vandaag de dag ervaren we een meldingenspam, waarbij bijna elke website die je bezoekt je vraagt of je pushmeldingen wil aanzetten, de cookies wil accepteren en met wat pech ook nog een banner laat verschijnen.

De web notificatie melding wordt dus in exces gebruikt door websites en criminelen hebben ook ontdekt hoe ze er misbruik van kunnen maken. Wanneer een gebruiker per ongeluk de meldingen inschakelt, kan de aanvallen dagenlang het slachtoffer meldingen blijven sturen om malware te downloaden of te klikken op malafide links.

Firefox heeft reeds de eerste stap gezet om vanaf gisteren de pop-up meldingen te verbergen achter een nieuw icoon in de adresbalk. Zo vallen ze niet meer op en zal de gebruiker zelf actief moeten beslissen om op het icoon te klikken, om zo de meldingen aan te zetten.

Chrome volgt met een gelijke aanpassing. Vanaf versie 80 worden de meeste pop-ups standaard geblokkeerd en zal net als in Firefox de melding verdwijnen achter een icoon in de adresbalk. Voor websites die de meldingen op een legitieme manier gebruiken, zoals nieuwssites en social media, zal Google de meldingen vooralsnog toelaten.

Share
June 2024
July 2024
No event found!

Related Topics