Raspberry Corner: Een toetsenbord, camera, cassette en meer Raspberry Pi ideeën

About

Raspberry Corner: Een toetsenbord, camera, cassette en meer Raspberry Pi ideeën

Zelfs na jaren worden er nog steeds nieuwe ideeën gerealiseerd met de Raspberry Pi. Vermoedelijk zal dit altijd wel zo blijven, want creatievelingen hebben de toekomst. Op deze pagina’s vind je meer over de social media-teller, de pocket projector en meer leuke projecten voor je Pi!

 

8GB Pi én 64-bit!!!

Geruchten waren er al lang, maar nu is hij klaar: de Raspberry Pi 4 met 8GB geheugen. De Pi 4 is een jaar oud en er zijn bijna 3 miljoen exemplaren van verkocht. Enkele revisies verder en na veel werk om het stroomverbruik terug te brengen, een PXE-bootmode te introduceren, en een eerste poging te booten van een USB-drive is er een Pi met 8GB. Eindelijk een PC-waardig geheugen. De BCM2711 chip in de Raspberry Pi 4 is in staat 16GB LPDDR4 SDRAM te adresseren. Raspbian is een 32-bit besturingssysteem met een 32-bit kernel en 32-bit userland. Dit kan wel degelijk gebruik maken van de volle 8GB, maar een Linux-proces is beperkt tot 3GB. Het grote voordeel van Raspbian is dat dit draait op elk model Raspberry Pi sinds 2011. Who cares zou je zeggen. Deze compatibiliteit is voor de Raspberry Foundation altijd heilig geweest. Maar nu is er toch een stap gemaakt. Voor de power users was er 64-bit Ubuntu of Gentoo, maar voor degenen die liever met Raspbian werken is er nu een 64-bit versie, gebaseerd op de ARM64 versie van Debian. Raspbian is nu omgedoopt naar Raspberry Pi OS, voor zowel de 32-bit als de 64-bit versie. 64-bit opent wegen naar streaming servers, clusters, artifical intelligence, zwaardere databases en zelfs een performante Raspberry desktop wordt nu haalbaar. De Pi 4 met 8GB is logischerwijze wel het duurste model uit de serie. Hij kost rond tussen de 90 euro en 125 euro afhankelijk van de webshop. Eigenlijk is het wel veel geld, want voor 250 euro heb je al een pittige ChromeBook laptop met scherm en 64GB. Maar met de Raspberry heb je open source, vrijheid en kun je lekker experimenteren.

 

Toetsenbord

Op Instructable vind je een wel zeer uitgebreid omschreven project om zelf een soort van Microsoft Natural Elite keyboard te maken. Het doel is een ergonomisch mechanisch toetsenbord, met muisfuncties. Het ontwerp is gemaakt met Autodesk Eagle en Fusion 360. Voor de toetsjes is gekozen voor een versie van de Cherry MX Red, om het zo dun mogelijk te houden. Het toetsenbord is niet voorzien van extra functies als USB-poorten of achtergrondverlichting. De maker heeft zijn shopping list ook gepubliceerd. Er zijn spullen gekocht bij Aliexpress, de Action en andere winkels. Er is gebruik gemaakt van de Raspberry Pi Zero WH, die overigens op dit moment leverproblemen heeft door de enorme vraag die er naar dit apparaatje is. Wil je dit toetsenbord namaken, volg de bijna 50 stappen op Instructable en je hebt ook een zeer goede leerervaring, want zo’n beetje alle aspecten van het maken komen voorbij.

Cassetteband hacking

Ik weet niet of er lezers zijn die nog ergens cassetterecorder hebben met bandjes? Een cassette-fan heeft een Raspberry ingebouwd in een doorzichtig cassettebandje. Het is een mooi goed beschreven retro project, alweer op Instructable. Cassettebandjes brengen ook herinneren boven aan de thuiscomputers van de vorige eeuw, wie heeft er een Commodore 64 gehad? In het cassettedoosjes is een Raspberry Pi Zero W gebouwd met een Pimoroni 11×7 LED display. Het “bandje” draait zelfstandig en ontvangt berichten via IFTTT (If This, Then That) en toont die als looptekst op het display, gebruik maken van Adafruit.IO en Python. Een 150mAh LiPo batterij zorgt voor de stroomvoorziening. De elektronica is zo ingebouwd, dat de cassette nog steeds in een oude cassetterecorder past. Maar de maker oppert als idee al dat je de cassette ook zou kunnen gebruiken op beurzen als een badge die je bedrijfsnaam toon. Zie deze link.

Nieuwe camera

De Raspberry Foundation heeft een nieuwe camera ontwikkeld, evenals een set verwisselbare lezen. Deze 12,3 megapixel camera kost circa 50 euro. De eerste camera stamt al uit 2013. De nieuwe HQ camera heeft een Sony IMX477 sensor met een pixelgrootte van 1.55μm × 1.55μm en een IR-filter. Er is een al een 6 mm CS‑mount lens voor 25 dollar en een 16 mm C-mount lens voor 50 dollar te koop bij de officiële resellers. De camera kan gebruikt worden op nagenoeg alle nieuwe en oude Raspberry’s. Deze camera vult de bestaande Camera Module v2 aan en vervangt deze niet. Zie de camera hier.

 

Versnel je Nintendo Switch

Je Nintendo Switch heeft in sommige online peer-to-peer spellen een flinke lag, omdat als host een Switch gekozen wordt et een stabiele verbinding. De lag ontstaat doordat de Switch apparaten pakketten uitwisselen en er pakketjes ontbreken. De bedenker van deze Raspberry oplossing noemt in het bijzonder Call of Duty. Als je de Nintendo Switch voorziet van een netwerkadapter en deze aansluit op de Raspberry kun je vervolgens met de WiFi van de Raspberry richting router en internet communiceren. Dit gaat tot drie keer sneller. Bekijk de uitleg op YouTube via deze link.  Maar het lijkt ook een beetje onzinnig. Als je de Nintendo van een netwerkadapter voorziet, is de snelheid hoger als je die op de router aansluit. Staat die ver weg, dan lukt het met een Powerline tevens prima. En misschien is een externe wifi-adapter op de Nintendo net zo snel?

Thuiswerken met je Raspberry

Natuurlijk is je Raspberry een prima thuiswerkplek, of niet? MagPi zocht het uit. Je installeert eerst een USB-webcam of gebruikt de Pi Camera module en configureert deze in Raspbian. Heeft je USB-webcam geen microfoon, dan heb je een USB headset of andere oplossing nodig. Na configureren, pas je Chromium aan om met hangouts.google.com toegang te hebben tot de camera en mic. Nodig vrienden uit en start je meeting. Om samen te werken gebruik je Google Docs op je Pi. Ga gewoon naar drive.google.com. Ook Slack op app.slack.com om te chatten functioneert en is gratis. Discord functioneert eveneens, maar is op de Pi beperkt tot tekst chat. Ga naar discord.com. Groet bestanden verstuur je met Firefox Send. Zie deze link.

Ventilator

In Colombia wordt een ventilator getest die door de Raspberry Pi wordt aangestuurd. Het ontwerp en de code is door een maker in Californië ontwikkeld. De gezondheidszorg heeft het ontwerp geadopteerd en tipt voor verbetering gegeven, zodat deze gebruikt kan worden om te ventileren in ziekenhuizen bij Covid-19 patiënten. Andere onderdelen voor ventilatoren zijn schaars. De Pi-ventilator is getest in twee instellingen in Bogota, het universiteitsziekenhuis van de Pontifical Xavierian Universiteit en de Los Andes Universiteit. De ventilator regelt de hoeveelheid zuurstof. Lees er hier meer over.

Share
April 2024
May 2024
No event found!

Related Topics