Wat is Web3 nou echt? Een nieuw gedecentraliseerd web of een marketing-buzz-woord

About

Wat is Web3 nou echt? Een nieuw gedecentraliseerd web of een marketing-buzz-woord

Web3 is ontstaan ​​als een poging om blockchain, slimme contracten en gedecentraliseerde applicaties samen te brengen, maar de werkelijke doeltreffendheid ervan blijkt moeilijk vast te stellen.

Web3, zoals  voorzien door de Web3 Foundation, zal een openbaar internet zijn waar gegevens en inhoud worden geregistreerd op blockchains, tokenized of beheerd en toegankelijk zijn op peer-to-peer gedistribueerde netwerken.

Web3 belooft een gedecentraliseerde, onveranderlijke versie van het web te zijn, vrij van tussenpersonen en gebouwd met dezelfde cryptografische verifieerbaarheid die aanleiding heeft gegeven tot cryptocurrencies, non-fungible tokens (NFT’s) en nieuwe soorten gedecentraliseerde applicaties ondersteund door een gedistribueerd grootboek, of Dapps.

Dit klinkt allemaal wat ingewikkeld, en dat is het ook. Voorlopig is Web3 een ietwat vaag concept dat nog steeds wordt gedefinieerd – meer een ideaal voor hoe het web eruit zou kunnen zien dan een tastbare en toegankelijke technologiestapel waarop ontwikkelaars vandaag kunnen voortbouwen.

Deze vaagheid leidt een verdeeldheid rond de term in de industrie, waarbij exponenten Web3 prezen als een revolutionaire manier om het internet terug te brengen naar zijn libertaire wortels, terwijl opmerkelijke sceptici zoals crypto-optimist Elon Musk Web3 afdeed als een “marketingbuzzwoord”.

Het ontstaan van Web3

Web3 werd voor het eerst beschreven door een van de makers van de Ethereum-blockchain, Gavin Wood. In een blogpost uit 2014 voorzag Wood “Web 3.0” als een gecodeerde online ruimte die moest worden gebouwd als reactie op de privacyproblemen die werden geuit door Edward Snowdens wereldwijde onthullingen over toezicht in 2013.

Met Web3 “publiceren we informatie waarvan we aannemen dat deze openbaar is. Informatie waarvan we aannemen dat deze is overeengekomen, plaatsen we op een consensusgrootboek. Informatie waarvan we aannemen dat deze privé is, houden we geheim en onthullen nooit”, schreef hij.

Dit model zou “wiskundig worden afgedwongen” door middel van cryptografie, waarbij transacties worden geverifieerd en toegevoegd aan de blockchain voor universele transparantie en onherroepelijkheid. In een interview met Wired in november 2021 verfijnde Wood deze definitie verder, tot “minder vertrouwen, meer waarheid”.

De term Web3 begon echter pas echt ingang te vinden in 2021, toen durfkapitalisten zoals Andreessen Horowitz-partner Chris Dixon Web3 begonnen te noemen als een “internet dat eigendom is van de bouwers en gebruikers, georkestreerd met tokens.”

Web 1.0 en Web 2.0

Als Web3 de volgende iteratie van internet is, hoe verschilt het dan precies van Web 1.0 en Web 2.0?

Web 1.0 was de eerste versie van het moderne internet, van 1990 tot ongeveer 2004. In het Web 1.0-tijdperk waren gebruikers doorgaans bezig met statische webpagina’s waar alleen-lezen inhoud werd gemaakt en gedistribueerd door een klein cohort poortwachters zoals Yahoo en AOL.

Web 2.0, dat in grote lijnen 2005 tot heden omvat, is het dynamische en interactieve web, waarin statische webpagina’s worden vergezeld door apps en door gebruikers gegenereerde inhoud. Web 2.0 wordt geregeerd door een reeks dominante platforms, zoals weergegeven door de marktmacht van de FAANG-bedrijven: Facebook (nu Meta), Amazon, Apple, Netflix en Google, die allemaal tot op zekere hoogte diensten uitwisselen voor persoonlijke gegevens.

Waar Web3 beweert te verschillen van Web 2.0, is door deze krachtige poortwachters te elimineren en een meer egalitair internet mogelijk te maken, waar gebruikers worden terugbetaald voor hun bijdragen met eigendom via een verscheidenheid aan tokens, terwijl hun gegevens privé en veilig blijven op een gedeeld, gedistribueerd, fraudebestendig grootboek.

“In wezen betekent dit dat ik persoonlijk net zo gemakkelijk een aanbieder of medeaanbieder van deze algemene service kan worden als wie dan ook ter wereld”, vertelde Wood aan Wired. Dit wordt weerspiegeld in de missie van de Web3 Foundation, om “geavanceerde toepassingen voor gedecentraliseerde websoftwareprotocollen te koesteren” via een “gedecentraliseerd en eerlijk internet waar gebruikers hun eigen gegevens, identiteit en lot bepalen”.

Dit idee heeft natuurlijk geleid tot gedecentraliseerde autonome organisaties – of DAO’s – die zeer democratische internetgemeenschappen zijn met een gedeeld doel en zonder leiderschapsstructuur. Natuurlijk kan het egalitaire web van de een het ongereguleerde Wilde Westen van de ander zijn.

Web3 is ook cruciaal anders dan wat Tim Berners-Lee al in 1999 beschreef als Web 3.0, of het semantische web, dat erop gericht was het internet machineleesbaar te maken, een visie die grotendeels niet wordt gerealiseerd.

De Web3-stack

Sommige ingenieurs hebben al geprobeerd om de Web3-stack te definiëren zoals deze momenteel bestaat, maar het is geen eenvoudige oefening.

Nader Dabit, voormalig AWS Senior Developer Advocate en nu Developer Relations Engineer bij Web3-bedrijf Edge & Node, probeert de Web3-stack op een hoog niveau te schetsen, bestaande uit:

  • Blockchain
  • Blockchain-ontwikkelomgeving
  • Bestandsopslag
  • P2P-databases
  • API (indexeren en opvragen)
  • Identiteit
  • Klant (frameworks en bibliotheken)
  • Andere protocollen

Dit is duidelijk een belangrijke afwijking van de tegenwoordig veelgebruikte drielaagse architectuur voor webontwikkeling, die bestaat uit:

  • Een front-end webserver
  • Een applicatieserver voor de middelste laag
  • Een back-end database of datastore

Web3-apps

Een vraag die vaak opkomt onder Web3-sceptici is waar zijn de toepassingen? Met een stapel die zo ontluikend en complex is als de stapel die hierboven is geschetst, zou het geen verrassing moeten zijn dat we nog geen overvloed aan geweldige Web3-apps op de markt hebben zien komen.

Hoewel Web3 belooft de onderliggende technologie van NFT en cryptocurrency-eigendom naar potentiële nieuwe gebieden van het web te brengen, moet die belofte nog worden vervuld.

Vroege Web3-projecten worden vaak bepaald door hun ontoegankelijkheid en lastige gebruikerservaringen. Om toegang te krijgen tot de meeste Web3-applicaties, hebben gebruikers een crypto-portemonnee nodig, hoogstwaarschijnlijk een nieuwe browser, begrip van een hele nieuwe wereld van terminologie en de bereidheid om de vluchtige “gas” -vergoedingen te betalen die nodig zijn om acties op de Ethereum-blockchain uit te voeren. Dat zijn belangrijke toetredingsdrempels voor de gemiddelde internetgebruiker.

“Als Web3 de toekomst wordt van identiteit, of van sociale media, moeten we ons afvragen welk bewijs er is voor adoptie: is het echt een betere muizenval zoals eerdere generaties internettechnologie dat bleken te zijn?” vraagt Tim O’Reilly , die de term Web 2.0 bedacht.

De Web3 Foundation somt verschillende projecten op haar website op, maar deze zijn vooral gericht op de onderliggende protocollen die nodig zijn om een ​​interoperabele Web3 te bouwen.

Zoals Kevin Werbach, auteur van The Blockchain and the New Architecture of Trust , tegen TechCrunch zei: “Veel zogenaamde Web3-oplossingen zijn niet zo gedecentraliseerd als ze lijken, terwijl andere nog moeten aantonen dat ze schaalbaar, veilig en toegankelijk genoeg zijn voor de massamarkt.”

Aan de slag met Web3

klaar om te beginnen? Er zijn een aantal plaatsen waar u terecht kunt voor meer informatie over de belangrijkste Web3-principes en -technologieën.
Dabit bij Edge & Node adviseert om te beginnen met de documentatie voor de populaire Ethereum blockchain en de Solidity programmeertaal voor het schrijven van slimme contracten. Daarna kunt u beginnen met het verkennen van de hele nieuwe wereld van Web3-tools, bibliotheken en API’s. U hebt ook een crypto-portemonnee nodig, zoals MetaMask, om uw Web3-activa te beheren.
Er verschijnen ook verschillende Web3-tutorials naarmate de belangstelling voor de term groeit, waaronder die opduiken op Udemy,  Coursera,  Web3 University , Buildspace  en via de Ethereum – website zelf.

 

Bron: Infoworld

 

Share
July 2024
August 2024
No event found!

Related Topics