Zwitserse onderzoekers van de École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) hebben een tweede huid ontwikkeld die VR gebruikers in staat stelt om virtuele objecten te voelen.
Virtual Reality zit middenin een razendsnelle ontwikkeling, maar tastbare sensaties zijn ofwel afwezig geweest, of erg rudimentair. Dankzij deze onderzoekers kan daar verandering in komen.
De wetenschappers hebben een ultra-dunne tweede huid ontwikkeld die gedragen kan worden door een VR gebruiker. Met een dikte van slechts 500 nanometer (of 0,0005 millimeter) geeft deze huid een stuk meer immersie dan andere oplossingen.
De huid werkt door een serie van flexibele sensoren die de bewegingen bijhouden. Deze meten de vervorming van de huid en geeft via luchtdruk feedback aan de gebruiker. De huid is dun genoeg om niet te hinderen bij het bewegen.
Harshal Sonar, hoofdauteur van het paper, geeft aan dat er ook medische toepassingen zijn, naast het gebruik in virtual reality. Hij geeft ook aan dat der volgende stap een volledig draagbaar prototype zal zijn voor gebruik met revalidatie en augmented reality.
Wanneer het concept wordt doorontwikkeld zullen er ongetwijfeld talloze mogelijkheden zijn met betrekking tot virtual reality.