Intel investeert in open-source RISC-V-processors, en creëert miljardenfonds

About

Intel investeert in open-source RISC-V-processors, en creëert miljardenfonds

Samenwerking tussen Intel en RISC-V is een game-changer. Omdat Intel een toekomst ziet waarin ARM, x86 en RISC-V allemaal een grote rol spelen. Intel heeft met name al een sterke vraag gezien naar meer RISC-V intellectueel eigendom (IP) en chipaanbiedingen. 

Bron: ZD Net

RISC-V International, de wereldwijde organisatie voor open hardware-standaarden, heeft aangekondigd dat Intel zich bij RISC-V heeft aangesloten op het Premier-lidmaatschapsniveau.

Intel, dat miljarden heeft verdiend met zijn closed-source, complexe instructiesetcomputer (CISC) x86-processors, bundelt zijn krachten met RISC-V, de open-source verminderde instructiesetcomputer (RISC) CPU-groep.

Dr. David Patterson, mede-bedenker van RISC-V, hielp om er een open lingua franca voor computerchips van te maken, een set instructies die door alle chipmakers zou worden gebruikt en waarvan geen enkele eigenaar was. Vandaag zei Patterson: “Ik ben verheugd dat Intel, het bedrijf dat 50 jaar geleden pionierde met de microprocessor, nu lid is van RISC-V International.”

Ook kondigde Intel een nieuw miljardenfonds aan om startende gieterijen te ondersteunen. Samen zullen Intel Capital en Intel Foundry Services (IFS) prioriteit geven aan investeringen in chip-IP, softwaretools, innovatieve chiparchitecturen en geavanceerde verpakkingstechnologieën.

Randhir Thakur, IFS-president, zei dat dit nieuwe project zich zal concentreren op twee belangrijke strategische industriepunten: modulaire producten mogelijk maken met een open chipletplatform en ondersteunende ontwerpbenaderingen die gebruikmaken van meerdere architecturen voor instructieset, waaronder x86, Arm en RISC-V.

Als onderdeel van deze initiatieven zal IFS een open-source softwareontwikkelingsplatform sponsoren. Dit levert IP voor alle drie de toonaangevende ISA-chiparchitecturen.

RISC-V heeft altijd open modulaire bouwstenen geleverd. Samen zullen Intel en RISC-V het RISC-V-ecosysteem uitbreiden en de commercialisering ervan helpen stimuleren.

Bob Brennan, IFS’s VP of Customer Solutions Engineering, die toetreedt tot de raad van bestuur en de technische stuurgroep van RISC-V, zei: “Een rijk open-source software- en hardware-ecosysteem is van cruciaal belang voor het versnellen van de groei en acceptatie van RISC-V en het volledig ontsluiten van waarde voor chipontwerpers. Intel is verheugd de groei van de gratis en open RISC-V-instructiesetarchitectuur te ondersteunen.”

Intel zal ook werken aan het optimaliseren van Intel IP om ervoor te zorgen dat RISC-V goed zal werken op alle IFS-silicium, van embedded tot high-performance cores.

Intel biedt al RISC-V-chips aan; de  Nios V-processors van het bedrijf  zijn gebaseerd op RISC-V. Intel hoopt dat zijn nieuwe RISC-V-investering de ontwikkeling van RISC-V zal versnellen.

Calista Redmond, CEO van RISC-V International, gelooft dat een “enorme investering in open source de kracht heeft om de loop van de geschiedenis te veranderen” en dat de samenwerking met RISC-V “een diepgaande verschuiving in de halfgeleiderindustrie heeft veroorzaakt, deze samenwerking zal de innovatie in open computing versnellen.”

Redmond heeft het juist. Intel en RISC-V die samenwerken is een game-changer. Vandaag is de dag dat RISC-V van een interessante benadering van processors verandert in een chipkracht.

 

Share
April 2024
May 2024
No event found!

Related Topics